Græsted Veterantræf går i æteren

I nogle år har der på træffet været en radioamatør station på træffet. Disse radio-entusiaster har været i kontakt med mange mennesker rundt omkring.

En ganske ung radioamatør fra før farvefotografiet

I dag tager vi mobiltelefonen som en selvfølge, men før i tiden, var radioer mere udbredt som kommunikationsmiddel mellem folk i biler, lastvogne og mellem folk som ofte sad langt fra hinanden, men havde interessen for radiokommunikation tilfælles.

Det var også muligt selv at reparere sin radio modsat dagens mobiltelefoner som det ikke er muligt at lukke op, endsige at fejlsøge på.

Der er mulighed for at besøge en sådan rigtig radiostation på træffet i pinsen.

På træffet har vi nemlig en amatørradio station med kaldesignalet ” OU7G ” som er aktiv så publikum kan opleve amatørradio live. Stationen bliver bemandet af folk fra Experimenterende Danske Radioamatører (EDR) afdelinger i Frederikssund OZ6FRS. Sidste år lavede de 500 kontakter i løbet af træffet.

Radio med mikrofon og hovedtelefoner

Og danske radioamatører har ikke været tabt bag en vogn men har været helt fremme i tilblivelsen af gode brugbare instrumenter.

Under den anden verdenskrig var al radioamatøraktivitet forbudt. Danske radioamatører måtte efter 9. april 1940 deponere alt deres udstyr hos Post & Telegrafvæsenet (og meget få fik udstyret tilbage i 1945).

Englænderne støttede og inspirerede den gryende modstandsbevægelse; Dette bl.a. med faldskærmsnedkastning af agenter, som medbragte udstyr til radiokommunikation til England. Dette udstyr viste sig dog at være uhensigtsmæssigt, da det var for stort og tungt, samt at der mange steder i Danmark var strømforsyningsproblemer.

Den dansk udviklede “telefonbog”

En gruppe af danskere, med radioamatører hvoraf nogle var ingeniører og folk fra søværnet, udviklede og byggede en radio som var tilpasset til de danske forhold og som var meget mindre og lettere end de engelske radioer. Radioen blev kaldt “Telefonbogen” (den fysiske dimension var den samme som en stor telefonbog). Der blev lavet ca. 50 stk. De fleste til 220 Volt jævn- & vekselsstrømsdrift, og nogle få til batteridrift. 

 

 

Besøg Experimenterende Danske Radioamatører (EDR)