Et F-16 jagerfly lander i Græsted

Danmarks Flymuseum er en erhvervsdrivende fond stiftet 19. april 1975. Initiativet opstod i en personkreds med interesse for veteranfly.

Frem til 2007 har museet været drevet og kendt under navnet Dansk Veteranflysamling. Museet ligger på Stauning Lufthavn ved Ringkøbing Fjord og råder i dag over bygninger på i alt 7.600 m² med ca. 70 danske og udenlandske luftfartøjer fra 1911 til 2000. Der er svævefly, veteranfly, jagerfly og helikoptere. Museet ledes i dag af Henrik Hjort. Den bærende tanke med Danmarks Flymuseum er at drive et museum med vægten lagt på dansk flyhistorie. Og er man i tvivl om sit kendskab til flyvehistorien og den fortælling omkring F-16 så kommer den her.

Helt tilbage i 1971 anmodede USAF fem flyproducenter om forslag til et nyt letvægtsjagerfly. General Dynamics var den ene af de to producenter, der blev anmodet om at udvikle to prototyper, og YF-16 fløj første gang i 1974. I januar 1975 bestilte USAF 650 F-16A/B, som fik navnet FIGHTING FALCON.
F-16A er et meget all round fly og anvendes både som jagerbomber, interceptor og alt-vejrsjager. Ved at konstruere flyet aerodynamisk instabilt har det en fantastisk manøvreevne, som kun kan ”kontrolleres” ved hjælp af et computerovervåget elektronisk styresystem (fly-by-wire) med servo- aktuatorer ved rorfladerne. – Den tosædede version – F-16B – har samme præstationer og løser de samme operative opgaver, som den ensædede A-version; blot kan den ikke rumme så meget internt brændstof pga. det ekstra sæde.

I januar 1980 ankom den første F-16 til Danmark. Det var to danske piloter i en F-16B, der landede på Flyvestation Skrydstrup, hvor eskadrille 727 var den første eskadrille, der fik de nye fly. Senere fik også eskadrillerne 723, 730 og sidst 726 tildelt F-16.

Og for første gang, kan vi her på Græsted Veterantræf, præsentere en F-16 på dette års Veterantræf.

Klik på billedet og læs mere om Danmarks Flymuseum.

2 Comments on “Et F-16 jagerfly lander i Græsted”

  1. Hvor/Hvornår offentliggøres træf-kalenderen, så der kan planlægges et besøg?

    1. Kalenderen på hjemmesiden opdateres ikke med de enkelte indslag/oplevelser på træffet. Dette ville blive meget omfattende og sikkert også noget uoverskueligt.
      Til gengæld kan man læse i programhæftets programsider, hvornår der sker noget de enkelte steder på træffet, såsom Kaffetelt, Musiktelt m.m.
      Dette kan du hente på hjemmesiden.
      På gensyn på årets Veterantræf.
      Mvh.
      Bo Kanstrup

Comments are closed.