Hvad fortiden kan fortælle os.

Foruden Gribskov Lokalarkiv, har vi også fornøjelsen af at byde velkommen til Museum Nordsjælland, som for tiden graver i jorden i Græsteds omegn.

Der er mange steder rundt om i det danske land, der rummer masser af oplysninger om vores fortid. Nogle er dog stadig begravet i den sorte muld og på det stykke land, der skal huse den nye vej mellem Græsted og Gilleleje, er man i gang med at grave i jorden. Og der bliver gjort interessante fund, der kan fortælle noget om fortiden i det nordsjællandske.

Fra udgravningen ved Søborg sø

Museum Nordsjælland, der i tiden 2. maj til 3. juni, har en særudstilling på Torvet i Græsted, vil berige os med de allernyeste fund, fra mulden under det kommende vejbyggeri, som ikke tidligere har været vist frem.
Nogle af disse fund viser os tiden fra ca. 10.000 år siden og frem, og giver en god indsigt i hvordan livet har været i området, blandt andet omkring Søborg sø, lidt uden for Græsted, for de folk som har levet her på egnen, for mange år siden.

Både store og små graveredskaber benyttes

Jægerstenalder, bondestenalder og jernalder, bliver blotlagt igennem de udgravninger der finder sted i øjeblikket i området.

For eksempel stenalderjægernes tætte tilknytning til naturen, der afspejler sig i en række fund, der er tolket som offerfund lagt ud i moser og søer. Fundene er tolket som en gestus, for at opretholde den gode relation til naturens magiske kræfter og sikre fremtidig jagtlykke. Et sådant fund bl.a. bestående af et par urokser, blev for få år siden, udgravet ved Fredbogård, på hvis jorde Græsted Veterantræf finder sted. Hvem ved hvilke forhistoriske emner man går på, når man er til Veterantræf.

 

Museum Nordsjællands mobile Kulturspot

Og nu er muligheden der, for at komme helt tæt på fundene, og få en snak med de folk som har haft hænderne nede i mulden og grave de forhistoriske ting frem.
Museum Nordsjællands Kulturspot, som er en udstillingscontainer, er på pladsen hele pinsen. Og er bemandet i tiden mellem kl. 11-13.

Du kan læse mere om fundene her på Museets egen hjemmeside.