Danmarks Flymuseum er en erhvervsdrivende fond stiftet 19. april 1975. Initiativet opstod i en personkreds med interesse for veteranfly.
Frem til 2007 har museet været drevet og kendt under navnet Dansk Veteranflysamling. Museet ligger på Stauning Lufthavn ved Ringkøbing Fjord og råder i dag over bygninger på i alt 7.600 m² med ca. 70 danske og udenlandske luftfartøjer fra 1911 til 2000. Der er svævefly, veteranfly, jagerfly og helikoptere. Museet ledes i dag af Henrik Hjort. Den bærende tanke med Danmarks Flymuseum er at drive et museum med vægten lagt på dansk flyhistorie. Og er man i tvivl om sit kendskab til flyvehistorien og den fortælling omkring F-16 så kommer den her.
Helt tilbage i 1971 anmodede USAF fem flyproducenter om forslag til et nyt letvægtsjagerfly. General Dynamics var den ene af de to producenter, der blev anmodet om at udvikle to prototyper, og YF-16 fløj første gang i 1974. I januar 1975 bestilte USAF 650 F-16A/B, som fik navnet FIGHTING FALCON.
F-16A er et meget all-round fly og anvendes både som jagerbomber, interceptor og alt-vejrsjager. Ved at konstruere flyet aerodynamisk instabilt har det en fantastisk manøvreevne, som kun kan ”kontrolleres” ved hjælp af et computerovervåget elektronisk styresystem (fly-by-wire) med servo-aktuatorer ved rorfladerne. – Den tosædede version – F-16B – har samme præstationer og løser de samme operative opgaver, som den ensædede A-version; blot kan den ikke rumme så meget internt brændstof pga. det ekstra sæde.
I januar 1980 ankom den første F-16 til Danmark. Det var to danske piloter i en F-16B, der landede på Flyvestation Skrydstrup, hvor eskadrille 727 var den første eskadrille, der fik de nye fly. Senere fik også eskadrillerne 723, 730 og sidst 726 tildelt F-16.
Billeder:
Lars Christiansen, Snapshooter.dk by Lars